Ütős csapatmunka 8 ismérve

A munkahelyi csapatmunka minősége, meghatározó fontosságú egy igényes kollektíva életében.

Hiába a kollégák szakértelme, minden területnek a felkészült felelős gazdája, ha egyébként a csapatjáték,
a csapatmunka gyerekcipőben jár, vagy konfliktusoktól “dübörög” az épület. A cégvezetés legnagyobb kihívása, hogy olyan csapatot tudjon magáénak mondani, mely lehetővé teszi számára a valós feladatra koncentrálást, és nem az állandó fegyelmi vagy egyéb szociális jellegű ügyekkel kénytelen foglalkozni. Ez természetes is, mert nehéz sikeresnek lenni egy intelligens, de széthúzó vagy egymást kevésbé toleráló csapattal. Tisztára, mint a fociban. Van aki jól véd, van aki gyorsan fut és gólt rúg. A pályán nincs helye önzésnek, a jó csapatban egymás keze alá játszanak. Ennek pont így kellene működnie a munkahelyi csapatmunka esetében is.

Ide kattintva olvashatsz az executive coaching előnyeiről, vezetői szemszögből!

Vannak elengedhetetlen kompetenciák, melyek megléte esetén a vezető energiáit már nem az emberekre fordított figyelme emészti fel, képes lesz kifejezetten az előttük álló kihívásra, projektre koncentrálni. Erre mondjuk, hogy flottul mennek a dolgok a cégnél, jó a csapatmunka.
De vajon milyen “űrlények” dolgozhatnak egy ilyen flott cégnél, mitől ennyire ütős az a kollektíva?!

8 ismérve az ilyen “földönkívüli szuper” csapatnak:

 • Pozitív hangulatú kollektíva, sokkal jobban veszi az akadályokat, a humor átsegíti őket a mélyebb pontokon is.
 • Kommunikációban magas szintű kollektíva, figyelnek egymás szóbeli vagy írott megnyilvánulásaira, és visszajelzésükkel erősítik egymást.
 • Empatikus kollektíva, figyel a másik emberre, érzéseit próbálja megérteni, és támogatóként fellépni vele a közös siker reményében. Ez inspiráló mindkét fél számára. Adni és kapni jó!
 • Motivált kollektíva, mindenki egyenként felelősnek érzi magát abban, hogy a motiváltság ne csökkenjen, igaz ez elsődlegesen talán vezetői szerep, de a csapatmunka része mindenképpen.

Érzelmi intelligencia (EQ) teszt, ide kattintva olvasható!

 • Együtt lélegző kollektíva, az ilyen munkahelyre becsöppenő kívülállónak olyan érzést kelt, hogy egy családba csöppent bele, ahol jó lenni, mindenki tudja mi a dolga és azt szívesen teszi.
 • Nyitott és őszinte kollektíva, ahol a stresszes, konfliktusos helyzetek nem a szőnyeg alatt végzik, hanem felnőtt és intelligens módon a megoldások szintjére emelik. Így nem marad tüske senkiben, mert tudjuk, hogy a legjobb családban is vannak nézeteltérések, a lényeg az, hogy kezeljük őket.
 • Feladat és munka orientált kollektíva, ahol a munkaterhelésből adódó időkorlátokat, figyelembe veszik.
  Fontos a család és a munka egyensúlyának fenntartása, egyik sem mehet a másik rovására, mert csak így lehet a lelki és testi egészséget fenntartani.
 • Beintegrálódást segítő kollektíva, az új kollégák sikeres beilleszkedését maximális igényként élik meg,
  és meg tesz minden lehetőt, hogy a kolléga minél hamarabb “teljes jogúan” élvezhesse a feladatok kihívásait és örömeit egyaránt.

Lehet, hogy valóban “földönkívülinek” tűnhet a fenti lista, de ha törekszünk rá, akár egyénként és csapatként egyaránt, biztosan megközelítjük és a siker nem várat magára!

Kövess a LinkedInen-is, a friss bejegyzéseimért!

2018. május

A HR, mint a szövetségesed!