Demotiváló motiváció

Hogyan lehet demotiváló a motiváció?

Simán előfordulhat! Az tény, ha nem motiváljuk a munkatársakat, előbb vagy utóbb feltűnik egy demotiváló hangulat, jelenség és kedvetlen állapot.
Az még szerencsétlenebb, amikor vezetőként azt kell tapasztalnunk, hogy motiváljuk a kollégákat,
közben valami még sem az igazi, nem vagyunk képesek elérni, amit szeretnénk, illetve csak ideig óráig.
Ebből következhet a kérdés, hogy valóban motiválunk vagy csak kigurítjuk a “mézesmadzagot”, melyet lerágva guríthatjuk a következőt, de már több mézzel, mert a múltkori adagot már megszokták.

Munkáltatók örök dilemmája és mumusa, hogyan tudnák hatékonyan motiválni a beosztottaikat, hogy folyamatos és jó teljesítményre sarkallják őket.
A “hatékony” szó jelentés ebben az esetben annyit tesz, hogy olyan állapotot fenntartani, mely folyamatos és komolyabb hullámvölgyektől mentes és teljesítmény növelésére is alkalmas.

Milyen lehetőségek vannak egy cég kezében a motiválásra?

Ezt már tucatjával kifejtették, és tapasztalatból mondom, hogy ezek a tippek, ötletek az esetek többségében tippek és ötletek maradnak, mert függ attól, milyen kvalitású döntéshozói kezekbe kerülnek. Meghatározó a motiváló motiváltságától, személyiségétől, kreativitásától, intelligenciájától és érzelmi intelligenciájától, hogy mennyire tud sikeres lenni, mint motivátor.

Ide kattintva olvashatsz az executiv vezetői támogatásról!

A Pénz, mint motivációs eszköz már régen megbukott, legalábbis így önmagában biztosan. Bármennyi pénzt adhatsz, egy idő után növelned kell az összeget, hogy szinten tartsd a teljesítményt de ez sem garancia semmire.
Egyébként is találkoztam már annyi “pénzen vett” emberrel, aki demotivált és jövőkép nélküli, hogy bátran kijelenthetem ezt.

Ha nem motiválnak kívülről, próbálj magadon segíteni, kattints!

Abból indulok ki, hogy az ember, mint munkavállaló szeret, szeretne dolgozni, sőt mi több, a munka élteti. Hidd el ez így igaz. Olyan kihívással még nem érkezett coaching ülésre ügyfél, hogy kevés pénzt kap motiválás gyanánt.

Olyan viszont igen, aki….

 • nem jött ki a felettesével
 • nem értékelték a munkáját
 • sosem kapott érdemleges visszajelzést
 • sosem vázoltak neki jövőképet a cégénél
 • sosem érezhette magát biztonságban a pozíciójában

És bocsánat, hogy minden szót értelmezek, de ebben az esetben a “dolgozni” szó jelentése, a munkavállaló szemszögéből tekintve….

 • értelmes
 • hasznos
 • önkifejező
 • valamihez hozzásegítő
 • értéket teremtő
 • saját igényeit kielégítő

……napi 8 órában eltöltött időt, tevékenységet jelenti.

Az emberekben ott van a vágy a kiteljesedésre, természetesen mindenkinek a maga szintjén és módján.

Az a nagyvállalat vagy kisvállalkozás, amelyik szeretne sikeres, teljesítményben növekvő lenni, az mindenképpen már szemléletet váltott, és a munkavállalót, mint win-win szereplőt helyezte nézőpontba a cégnél. Összességében, akkor nem leszel demotiváló motiváló, ha képes vagy egy szinttel feljebb lépni a vezetésben, és más szemmel tekinteni az emberre. Ha először a feltételeket és az “érzést” teremted meg a munkájukban, a pénz csak ezek után lehet az elvégzett feladat, projekt után valódi jutalom és ösztönzés.

Kövess a LinkedInen-is, a friss bejegyzéseimért!

2018. május

Mitől lesz ütőképes egy munkahelyi kollektíva?