Introvertált munkavállalók

Az introvertált személyiségű ember, ha röviden jellemezni akarjuk zárkózott, befelé forduló, mások társaságára nem vágyó, nehezen barátkozó ember.

Aki már megtalálta álmai munkáját, állását az életében, mely számára örömet, feltöltődést és kiteljesedést okoz,
az gondolkodás nélkül nagyon szerencsés embernek tarthatja magát. Nyilván a legtöbben törekszünk arra, hogy olyan munkakörben tevékenykedjünk, mely életünkhöz hozzátesz és nem elvesz belőle, de sajnos munkavállalók tetemes része ennek az érzésnek a közelébe sem került még talán soha. Pedig biztosan vannak olyanok, akik képességeik és rátermettségük alapján jobb sorsa érdemesek, mint esetleg jelenlegi munkájukban dagonyázva, az örömtelen, kipipált napokat szaporítanák tovább. Személyiségünk meghatározó abban, hogy a beilleszkedésünk az életbe, munkába sikeres legyen. Lehetünk extrovertált vagy introvertált személyiségűek a lényeg, hogy tisztában legyünk önmagunkkal és potenciálunkkal.

Nem feltétlenül a munkahelyeddel van a probléma, nem feltétlenül azért vagy motiválatlan benne, vagy azért nem érzed a fejlődést, az 1-ről a 2-re lépés érzését, mert rossz a munkahelyed! Előfordulhat, hogy az ok jóval egyszerűbb, “nem vagy a helyeden”! Ebből az aspektusból érdemes felfedeznünk, hogy extrovertált vagy introvertált  személyiség lakik-e bennünk?! Ebben blogban, az introvertált személyiségű munkavállalónak szeretnék egy pici megvilágítást adni, mely területek azok, amikben talán jobban tudnának érvényesülni. De még előtte olvassunk kicsit az introvertált személyiségről!

Ha az alábbi jellemzők illenek rád, előfordulhat, hogy te is introvertált lehetsz, de ennek kiderítésére érdemes profi tesztek segítségét igénybe venni!

 • nem kezdeményezel indokolatlanul beszélgetést senkivel, pusztán az idő eltöltése miatt
 • szeretsz egy tevékenységre koncentrálni, és miután elvégezted, akkor kezdenél csak újba
 • nem lógsz a telefonon, fogadott hívásaid többszöröse lehet a kezdeményezett hívásaidnak
 • kihívásaidban nem keresel támogatókat, egyedül, magadban dolgozol rajtuk
 • egyedül érzed jól magad, ezért kerülöd a társaságot
 • nem szeretsz “szerepelni”, így amennyiben elkerülhető te vagy az utolsó, aki ilyen jellegű feladatra vállalkozik
 • megbeszéléseken már mindenki elmondta a véleményét, és bár neked is van, de ezt csak felkérésre osztod meg a többiekkel, önállóan nem jelentkezel vélemény nyilvánításra

Ha bővebben érdekel az introvertált személyiség típus, akkor ide kattintva érdekes írást olvashatsz róla!

Mit tehetünk, hogy számunkra is elérhető legyen egy jobb világ a munkánkban, hogy megtaláljuk a helyünket?

Vizsgáljuk meg a személyiségünket, mert ennek ismeretében talán sokkal könnyebben képesek leszünk eldönteni, milyen irányban keresgéljünk tovább, hogy pályafutásunk az örömünket és gyarapodásunkat szolgálja.

Vajon milyen jellegű állások passzolnak az introvertált személyiségű munkavállalókhoz, melyekben tudják kihozni magukból a legjobbat?

Néhány terület a teljesség igénye nélkül:

 • interneten végezhető munkák (például webfejlesztő)
 • kézműves munkák (például keramikus)
 • kreativitást igénylő, alkotó jellegű munkák (például grafikus)
 • kutatói, tudományos munkák (például gyógyászat)
 • elmélyült, logikus gondolkodást igénylő munkák (például könyvelő)
 • tervezés, számolás (például mérnök)
 • művészeti, szerkesztői munkák (például szerkesztő, újságíró)

Ha elvégzed a saját önismereti vizsgálatodat, sokkal könnyebben választ kaphatsz arra, hogy a jelenlegi kihívásaid, munkád, pozíciód mennyire releváns azzal, mint amiben valójában fejlődni tudnál és erős motivációval végezhetnél.
Ebben kiváló partnered lehet a coaching, melynek folyamatáról itt olvashatsz!

Kövess a LinkedInen-is, a friss bejegyzéseimért!

2018 május

45 feletti munkavállaló vagy és nem találod a helyed?