Diploma előtt

Ha most mentél középiskolából a felsőoktatásba, akkor már sejted, ha már diploma előtt vagy hamarosan, akkor tapasztalod, hogy fel kell kötnöd a “gatyát”.

Nagyjából megkezdődött a “kis felnőtti” életed, minden örömével és kihívásával együtt. Nem hiszem, hogy titkot árulok el neked, ha azt mondom, nagyon egyszerű párhuzamot találni a mostani diákéveid között, és a majdani felnőttkori munkavállalói éveid között.
Hiszen a te életedben jelenleg a “felettesed” a tanár, “kollégád” a diáktársad, a kapcsolati hierarchia megvan hasonlóképpen, mint egy munkahelyen.
Ez így lesz később is, csak éppen nem tanárnak, és nem diáknak fogják őket hívni.

Ha az egyetemi, főiskolai évek alatt tudod venni az akadályokat, és képes vagy közösségben feltalálni magad az nagyszerű!
Képes vagy kezelni a konfliktusokat, helyezkedni az érdekeid szerint úgy, hogy mások érdekeit nem tiprod le.
Ezt kamatoztathatod a diploma után biztosabb, felkészültebb lábakon kezdheted el a munkaerő piacon az elhelyezkedést, illetve már a munkahelyi beilleszkedést is.

18-23 évesen, még nagyon szenzitívek, sérülékenyek vagytok és tapasztalom, hogy sajnos könnyen befolyásolhatók is.
De miért is ne lennétek azok, hiszen tapasztalatotok még vajmi kevés van ezen a téren.
Napjaitokat a vizsgák, felkészülések, tervezgetés és persze a bulik kötik le.
A szerelem, a társas kapcsolatok és minden egyéb olyan, ami az egyetemista éveket körülöleli.

Rengeteg kihívással küzdötök, amire akár egyedül, vagy szülőkkel együtt keresitek a megoldást. Véleményem szerint az egyedül próbálkozás talán a jellemzőbb, mert már ebben a korban él a kis felnőttes szerep, és nem mindent köttök a szülők orrára. Ez nagy kihívás és felelősség számotokra, mert döntéseket kell hoznod olyan dolgokban, melyek számodra még talán testidegenek.
A felnőtté válás szempontjából viszont nagyon meghatározóak lehetnek.

Igaz, többetek már komolyabb felnőttes gondolkodással bír, de például magamra gondolok vissza amikor 18, 19 éves voltam, hát maximum csak kis felnőtt lehettem, de magabiztos, önbizalommal teli és 100%-os jövőképpel rendelkező az nem. Kerestem önmagam és gondolom te is ebben a cipőben jársz most. Próbáltok megfelelni a közösségnek, a barátoknak, néha még akkor is, ha belül már dereng, hogy annyira nincs is kedved idomulni mindenhez és mindenkihez. Persze ez a diploma körüli időre azért a többségeteknél letisztul, és addigra megtaláljátok önmagatokat, de akkor meg kezdődik a munkaerő piaci helyezkedés, amit valljuk be, nem sok minden könnyít meg egy végzős hallgatónak.

A felsőoktatási évek kifejezetten alkalmasak lehetnek arra, hogy felkészítsenek  a diploma utáni évekre

A 3-5 év alatt nagyfokú önállóságot tanulhatsz, és részben az önellátást is kipróbálhatod. Fejlesztheted a szociális képességeidet, kapcsolataidat másokkal. Számos konfliktust kell megvívnod, és nem biztos, hogy mindig győztesként kerülsz ki belőlük. Néha le kell nyelni a békát, és tudni kell mikor, minek van itt az ideje.

Az IQ adott az EQ pedig komolyan fejleszthető, és rá fogsz jönni, hogy a társas kapcsolataid esetében az EQ mekkora szerepet játszik.
Ma a felnőtt munkavállalók, és ebben erős hányadot kapnak a vezetők, több esetben gyengék EQ-ból, pedig alapvető készségek halmaza ahhoz, hogy felnőjenek a felelős pozícióhoz, amiben emberekkel kell bánniuk.

Sokan diplomáznak a korosztályodból, éppen ezért a diploma értéke sem olyan, mint 20-30 évvel ezelőtt. “Sajnos a diploma sok esetben már minimum elvárás az álláskeresésnél, így önmagában maximum, csak belépő lehet egy keringőre”. Attól leszel kapós, ha kitűnsz a többiek közül, mert tudsz viselkedni, megjelenni, kommunikálni, hallgatni amikor kell, és talán a legfontosabb, hogy képes legyél alkalmazkodni másokhoz.
Alkalmazkodni úgy, hogy win-win kapcsolatokat ápolj, akár vezető leszel egy vállaltnál, akár egyéb alkalmazotti szinten fogsz tevékenykedni.
Ezért pedig nagyrészt az EQ a felelős.

Állásinterjúk útvesztőjében!

De nem akarok ennyire előre ugrani az időben, ha eddig eljutottál a képzéseken, akkor tudom, hogy sikerrel fogod venni az akadályokat a továbbiakban, még ha az út néha bukkanókkal zsúfolt is.

Nézzük a jelent, ha még jóval a diploma előtt állsz!

 Feltehetőleg számos tényezővel kell megbirkóznod, mint például:

 • hogy osztod be az idődet, mert bár igen szabad és rugalmas a felsőoktatás időbeosztása, de pont emiatt lehet könnyen megcsúszni benne
 • az iskola mellett már dolgoznod is kell talán, mert a szülők nem tudják finanszírozni a tanulmányaidat, ez fáradságos kihívás így együtt
 • nő a felelősséged, mert már több dologban neked kell meghoznod olyan döntéseket, amelyek befolyásolják a jövődet kőkeményen
 • az új kapcsolataid diáktársaiddal teljesen más alapokon nyugszanak, mint középiskolás korodban, hiszen felnőttként vagytok kezelve, ezért itt már más játékszabályokat kell betartanod
 • feszültség a vizsgák miatt
 • megfelelési kényszer
 • túlterheltség, álmatlan éjszakák a tanulmányok miatt
 • a család hiánya, és közvetlen támogatása, ha valaki kollégistaként tanul távol az otthonátol
 • bekavarnak a társas kapcsolatok, szerelmek, szakítások, baráti konfliktusok, fiatalkori esztelen rivalizálás
 • a nagy “szabadság” és a számonkérés kiegyenlítetlen aránya okozhat lemaradást, és hátrányt a tanulmányokban

Mit tehetsz, hogy kiegyensúlyozottabb legyél és ne veszítsd el a kontrollt?

 • keress hasonló gondolkodású iskolatársat, például egy kollégiumi társat, aki segít átvészelni a nehezebb időszakokat
 • ne maradj egyedül a problémáiddal, ne söpörd  szőnyeg alá őket, mert hidd el egyszer előkerülnek és pont akkor, amikor éppen nincs rájuk kapacitásod
 • tervezd az idődet, a tenni valóidat állítsd fontossági sorrendbe, és próbálj mindenre szánni időt, ami neked fontos, és hasznos, hogy jól érezd magad
 • legyél következetes magaddal szemben, mert csak így tudsz hatékony lenni
 • állj be sportolni közösségekbe, sokat segít a honvágyad és a társtalanság érzését feledtetni
 • ne akarj, mindenkinek és mindennek megfelelni, mert ez lehetetlen
 • vállalj felelősséget a dolgaidért magad, és mások előtt
 • tanulj meg már most NEM – et mondani, ezt felnőttek tucatjai sem képesek elsajátítani, pedig fontos az énképed és a saját önbecsülésed szempontjából

Zárszóként még annyit, hogy vedd az akadályokat stressz nélkül és ne aggódj semmin, éld meg boldogan a diákéveidet, mert ezek talán a legszebb éveid közé sorolhatod, de kicsit már kezd felelősen és tudatosan építeni önmagad, és a jövőd!

Kövess a Linkedin-en is a friss bejegyzéseimért!